Wat hebben we geleerd na twee jaar thuiswerken? – Workliving
Gratis verzending vanaf €30 Betaal vooraf of achteraf Niet tevreden, geld terug

Wat hebben we geleerd na twee jaar thuiswerken?

Twee jaar na de 'grote verspreiding' van 's werelds kantoorpersoneel stellen we de vraag, wat hebben we precies geleerd tijdens de laatste 24 maanden van werken op afstand?

In maart 2020 begonnen kantoren over de hele wereld te sluiten als gevolg van nationale afsluitingen die door verschillende regeringen waren ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Overnachtingsmedewerkers werden in de nabije toekomst geconfronteerd met een nieuwe realiteit van werken op afstand - velen voor het eerst - voor de nabije toekomst. Twee jaar later besteden veel kantoormedewerkers nog steeds veel, zo niet al hun werkuren thuis.

Wat hebben we allemaal geleerd van de ervaring, terwijl we de eerste verjaardag van het grote WFH-experiment vieren? En hoe is onze benadering en houding ten opzichte van werken op afstand de afgelopen 24 maanden veranderd?

Wat hebben we geleerd na een twee jaar thuiswerken?
Het is duurzaam


Een belangrijke bevinding die de meeste bedrijven op afstand hebben gevonden, is dat het werkt. Ondanks zorgen over onproductiviteit, communicatieproblemen en algemene connectiviteit, heeft het verplaatsen van hele kantoren om op afstand te werken deze problemen over het algemeen niet gehad, en in sommige gevallen is aangetoond dat deze belangrijke statistieken zijn verbeterd. Uit bevindingen van een internationaal onderzoek van de Leesman Index bleek dat meer dan 80% van de respondenten vond dat hun thuisomgeving hen in staat stelde om productief te werken, en 91% zei dat ze zich voldoende ondersteund voelden om hun taken uit te voeren.

Uit een ander onderzoek van Flexjobs bleek dat slechts 5% van de werknemers beweerde minder productief te zijn, en 51% zei dat ze productiever waren. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de geavanceerde reeks beschikbare communicatietools, en na de aanvankelijke strijd om organisaties om te vormen tot videovergaderingen, digitale samenwerkingsentiteiten, is alles in een vast ritme terechtgekomen.

Wat hebben we geleerd na een twee jaar thuiswerken?

Het is geen gelijk speelveld


Niet iedereen heeft zo'n positieve thuiswerkervaring gehad, en dat heeft grotendeels te maken met de omgevingen die ze tot hun beschikking hebben. Degenen in grote huizen of kleine appartementen hebben misschien een gebrek aan geschikte werkruimte ervaren, vaak hun toevlucht nemend tot banken, keukentafels of zelfs bedden, wat zeker geen ideale of duurzame oplossing is. Nogmaals, kijkend naar de resultaten van het Leesman-onderzoek, ontdekten ze dat 90% van de respondenten zei dat het hebben van een goede bureaustoel belangrijk was, maar slechts 54% vond de stoel in hun huis bevredigend - een behoorlijk groot verschil.

Het is ook belangrijk op te merken dat niet iedereen in de positie is om vanuit huis te werken, met eerstelijnswerkers en degenen wiens werkruimten niet compatibel zijn met werken op afstand, moeten op hun aangewezen werkplek blijven, of worden ontslagen of ontslagen.

Wat hebben we geleerd na een twee jaar thuiswerken?
Werkruimte is belangrijk


Zoals hierboven vermeld, is het hebben van een toegewijde werkomgeving de sleutel geweest tot een gezonde, gelukkige en productieve ervaring op afstand. En hoewel werkgevers verschillende niveaus van verantwoordelijkheid hebben om u te helpen een levensvatbare thuiswerkomgeving te realiseren, wordt de verantwoordelijkheid uiteindelijk vaak bij de werknemer gelegd.

Degenen met de juiste apparatuur, zoals een ergonomische bureaustoel, bureau en computerrandapparatuur, zullen ongetwijfeld een productievere dag hebben en minder vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen zoals spier- en gewrichtspijn.

Wat hebben we geleerd na een twee jaar thuiswerken?

Mensen moeten elkaar nog ontmoeten


Het afgelopen jaar is ook overduidelijk gebleken dat er nog steeds een grote behoefte en wens is om mensen te ontmoeten. Verschillende rapporten en anekdotisch bewijs suggereren dat de belangrijkste dingen die mensen op kantoor missen de mensen zijn met wie ze werken. Een gebrek aan incidentele en spontane ontmoetingen, algemene kletspraatjes en gezelligheid tijdens lunchpauzes heeft ertoe geleid dat sommige externe werknemers zich geïsoleerd voelen, vooral in combinatie met meer algemene sociale beperkingen die in verschillende landen gelden. En hoewel technologie tot op zekere hoogte een geweldig hulpmiddel kan zijn voor meer collaboratieve en creatieve activiteiten, is het voor velen geen levensvatbaar alternatief voor persoonlijke ontmoetingen, vooral als je rekening houdt met groeiende problemen zoals Zoom-vermoeidheid en vertragingen in communicatiekanalen.

Wat hebben we geleerd na een twee jaar thuiswerken?

Thuiswerken gaat niet zomaar weer weg


Dat gezegd hebbende, was het afgelopen jaar voor velen een eye-opener als het gaat om de voordelen van thuiswerken, vooral voor degenen die voorheen veel woon-werkverkeer en kinderopvang hadden. En voor bijna iedereen was het vermogen om meer autonoom te zijn in hun dagelijkse activiteiten en het herstellen van de balans tussen werk en privé enorm positief.



Ook werkgevers suggereren dat ze openstaan ​​voor een bepaald niveau van werken op afstand, en sommige grote spelers hebben hun plannen na de pandemie al uiteengezet om alle werknemers een bepaald aantal dagen op afstand te laten werken.

Wat hebben we geleerd na een twee jaar thuiswerken?


Maar het kantoor is weer helemaal in opkomst! 


Wat ook duidelijk is, is dat het kantoor nog lang niet dood is. Zoals eerder vermeld, is er nog steeds een behoefte en wens voor collega's om elkaar persoonlijk te ontmoeten, vooral voor gezamenlijk werk. Minder duidelijk is in hoeverre de werkplek zich zal aanpassen aan het nieuwe ‘Hybrid Work Model’ waar steeds meer over gesproken wordt.


Zullen kantoorruimtes hun focus op individuele werkplekken verminderen? Zullen ze meer aangepast zijn aan gedeelde, creatieve en sociale ruimtes?


Dat is volgens ons de grote vraag waarmee architecten, werkgevers en arbeiders de komende 12 maanden worden geconfronteerd.

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Waar ben je naar op zoek?